Když nemůžeš vyhrát, změň pravidla | Prohnilé město

čtvrtek 12. července 2018

Recenze psána pro knižní komunitní portál Zeedee

Už ve chvíli, kdy Šest vran putovalo do tisku, to v literárních vodách netrpělivě vřelo. Zběhlí a dobře obeznámení čtenáři young adult žánru totiž moc dobře věděli, že kromě vyladěného kabátku s barevnou ořízkou se chystalo něco, co udeří silou vlny tsunami. To něco byla kniha, která nezapadala do klasické žánrovky a která měla sestávat ze dvou celků. Dnes máme na pořadníku ten druhý z nich – Prohnilé město, závěr fenomenální dilogie plné zločinu, pletichaření a unikátních postav.

Když se Jan Van Eck vypaří s Inej, i slíbenou odměnou, pro kterou Kaz, Inej, Nina, Matthias, Jesper i Wylan kradli, trpěli a zabíjeli, neví, s jakým živlem si zahrává. Kaz Brekker totiž nezapomíná a jakoukoliv nekalou hru proti jeho gangu a osobě obvykle trestá smrtí. Tentokrát jde však o 30 milionů kruge a Inejin život, milosrdná smrt tak nepřichází v úvahu. Ne, šest vran si musí znovu ušpinit ruce a pomstít se tak, jak je to jen na ctihodném obchodníkovi, který lže a krade stejně jako každá druhá krysa v Barrelu, možné.

„V Ketterdamu na sebe lidi míří pistolemi pořád. Je to vlastně něco jako podání ruky.“

Prohnilé město od začátku čelí jedné nevýhodě – následuje hned po knize, kde parta odvrženců zdolala nemožný úkol a vrátila se z něj živá a zdravá. Už proto se od začátku tak trochu počítá s tím, že to nebude takové terno jako první díl a Leigh Bardugo se své body bude snažit nahnat jinde. Naštěstí pro nás moc dobře ví, jak na to.

Byť většina knihy sestává především z plánování a hlavní akce se dočkáme až na závěrečných 150 stranách, není to tak zlé, jak by jeden mohl čekat. Konec konců, na to, že si nás autorka hýčká hlavně poutavými a rozličnými charaktery, jsme zvyklí už z Šesti vran, tentokrát k tomu dochází jen ve větším měřítku a děj, navzdory tomu, že se stává méně komplikovaným, získává na příjemné nepředvídatelnosti. Co bylo v Šesti vranách naznačeno, je v Prohnilém městě dotaženo, menší píseček navíc vybízí k experimentování, a protože autorka ví, že jednoznačný konec s happy endem by se k sérii nehodil, čeká nás menší emocionální smršť i pár (ne)příjemných překvapení.

„Víte, co je Van Eckův problém?“
„Že nemá žádnou čest?“ napadlo Matthiase.
„Že je mizerný otec?“ přisadila si Nina.
„Že začíná plešatět?“ nabídl Jesper.
„Ne,“ řekl Kaz. „Může hodně ztratit. A sám nás přivedl na to, co mu máme ukrást první.“

Těžko jen tak z fleku říci, proč byste si tuto sérii měli přečíst. První věc, kterou vám řekne každý: postavy si zamilujete. Příběh je vyprávěn z šesti perspektiv, každá je naprosto jedinečná a každá si vás získá úplně jiným způsobem. Netradiční je i volba sociální vrstvy, Leigh Bardugo z padouchů tvoří pochybné hrdiny a staví je nad obchodníky i smetánku. K tomu zas a znovu dokazuje, že váš úhel pohledu nikdy nesnímá celý záběr.

Ano, zejména první díl vyplňuje foreshadowing (předzvěst, kdy víte, že ta zdánlivě nenápadná zmínka o zbrani v šuplíku vedle nůžek, po kterých hlavní hrdina sahá v první kapitole, není náhodná), ne vždy dojde na překvapení, které vám ostatní čtenáři slibují a přesto… Něco na těch knihách je. Něco, co vás chytne již v první kapitole, kde se téměř vůbec neorientujete a táhne vás to napříč textem, až zjistíte, že si v duchu neznámé pojmy nezapisujete, ale jednoduše proplouváte a celou tu jízdu si nesmírně užíváte.

Když se to vezme kolem a kolem, Prohnilé město je úctyhodným zakončením série. Kde postrádá akci, tam nabízí detailněji popsanou minulost postav, rozvíjí jednotlivé vztahy i charakteristiku, navíc se soustředí i na sociální pozadí. Kromě klasického motivu pak poukazuje na problémy s gamblingem, lidskou omezenost, ale také to, že nikdo nemá jen černé, nebo bílé stránky. A od koho jiného se učit morálce, než od party krys s Barrelu?





Oficiální anotace:

Kazu Brekkerovi a jeho lidem se podařil nevídaný kousek: vloupali se do nejstřeženější pevnosti světa a ukradli to, za co měli dostat velmi dobře zaplaceno. Místo kýžené odměny však na ně čekala zrada. Podvedeni a oslabeni o jednoho člena, který byl unesen, musí napnout všechny své síly, aby získali, co jim patří. V ulicích zkorumpovaného Ketterdamu se mezitím schyluje k válce. Nebezpečná droga jurda parem se stává předmětem hry o moc. Zkáza, kterou za sebou nechává, je děsivá. Obstojí Kazova prohnanost proti starým i novým nepřátelům? Zůstanoumu jeho lidé věrní? Pomstí se za zradu a zabrání rozšíření smrtící drogy, které by mělo nedozírné následky nejen pro griši, ale i pro celý svět?

Název: Prohnilé město (GR)
Autor: Leigh Bardugo
Překlad: Julie Žemlová
Série: Šest vran
Díl: 2.
Počet dílů v sérii: 2
Počet stran: 423
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018
Vazba: Pevná s přebalem

O autorce:

Leigh Bardugo se narodila v roce 1985 v Jeruzalémě, ale vyrůstala již ve Spojených státech v Los Angeles. Po ukončení studií na Yaleově univerzitě pracovala v reklamě, jako novinářka a nakonec i jako maskérka a odbornice na zvláštní efekty. Nyní žije a tvoří v Hollywoodu, kde je možné ji čas od času zaslechnout, jak zpívá se svou hudební skupinou. Už své tři první krátké příběhy zasadila do složitého fantasy světa Grišů, který je inspirován carským Ruskem a který není snadné si představit.

V roce 2012 vydala první díl trilogie Griša, který se okamžitě stal bestsellerem listu New York Times. Šest vran se setkalo s nadšeným ohlasem u čtenářů, stejně jako jeho v česku chystané pokračování nazvané Crooked Kingdom.

 

Okomentovat