Snoubenka na klíček | Kontrakt

sobota 13. dubna 2019


Název: Kontrakt | Autor: Melanie Moreland | Rok vydání: 2019 | Nakladatelství: Baronet

Profil knihy na Goodreads

Musím se přiznat, že Kontrakt jsem měla v originále vyhlédnutý už dlouho, (Goodreads mi zde podsouvá dokonce prosinec 2018), ale nikdy na něj nedošlo. S množstvím new adultek mě proto velmi mile překvapilo, když jsem zjistila, že knihu v češtině vydá nakladatelství Baronet. Premise zní velmi jednoduše – vztah na smlouvu, a to mezi dvěma jedinci, kteří se jinak nemůžou vystát.

Katharine pracuje pro nejhoršího šéfa pod sluncem. Dost o tom svědčí už samotný fakt, že je ve firmě nejlépe placenou asistentkou. Není nikdo, kdo by své přímé podřízené měnil tak často jako Richard VanRyan a co se Katharine týče, jako by na ni měl zvlášť spadeno. Neuběhne den, kdy by jí ze života neudělal peklo na zemi, o to víc se tak jeho nová žádost zdá absurdní. Navíc v situaci, kdy Katharine v podstatě nemá na výběr. Pokud z firmy odejde Richard, dostane vyhazov i ona. A on odejde, protože není nic, co by ho přimělo pracovat pro tu krysu, která mu odepřela dlouho slibované povýšení. Jeho nové vysněné místo má však háček, nachází se v rodinné firmě, kde by mohl uspět jedině jako rodinný typ, ne ten bezohledný přelétavý floutek, jakým ve skutečnosti je. A k tomu potřebuje snoubenku. Konkrétně, příliš hodnou a naivní Katharine, která peče koláčky a na VanRyana působí jako bytost z jiné planety.Abych tam mohl proniknout

„Abych tam mohl proniknout, musím je přesvědčit, že nejsem takový, jak si o mně myslí.“
„Což znamená?“
„Arogantní, sobecký.“

Jestli existuje nějaká kniha, ze které po otevření vytéká duhová břečka chutí podobná karamelu, je to Kontrakt. Přísahám, tohle byla za poslední dobu nejsladší kniha, jakou jsem četla. Srdcebol byl tak akorát, aby navodil atmosféru, řvaní zase přesně takové množství, abyste měli chuť hlavního hrdinu zabít (ráda bych řekla, že jen na začátku, ale on byl moula na zabití i potom), většinu času to však bylo sladké, sladké, sladké. Někdy trochu moc, zejména z pohledu nových nadřízených mi pár dialogů nesedělo, což je přesně důvod, proč jsem srazila jednu hvězdičku a další dvě pak za posledních sto padesát stran, které připomínaly spíš smyčku.

V čem se kniha může právem cítit silná v kramflecích, je nenásilný vývoj vztahu hlavních hrdinů. Richard na samotnou Katharine od začátku nasazuje, její „dokonalost“ nesnáší. Jak se mu postupně svěřuje se svou situací a přizpůsobuje se své nové roli, jejich vztah se začíná pozvolna oteplovat. I v těch nejslunnějších okamžicích však vznikají hádky a nedopatření zapříčiněná odlišnými povahami hlavních hrdinů a hlavním konfliktem, soustředícím se kolem samotného kontraktu. Alespoň do 250. strany je tak celý průběh vztahu velmi přirozený a nenásilný.

„A jediné, co musím udělat, je…“
„…je předstírat, že mě milujete.“

Jak už jsem vytkla, na závěr knihy se situace celkem opakují. Po určitém milníku si říkáte, že už byste ten konec klidně snesli a kniha by ve vašich očích působila mnohem lépe, než je tomu tak v nynější podobě. Celkově se však jedná o krásnou jednohubku (přísahám, těch 400 stran přečtete za dva dny jako nic) s příjemnými hrdiny a dobře vykresleným pozadím zaměřeným nejen na postelové hrátky, jak někdy u tohoto žánru bývá zvykem. Pokud máte rádi „slow burn“ romance, Kontrakt je ukázkovým případem, jak by takový prvek měl v knihách fungovat.



Knihu můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Baronet



Oficiální anotace:

Může láska někoho doopravdy změnit? Katharine pracuje pro šéfa Richarda, bezohledného tyrana, který se nikdy neohlíží na nikoho a na nic. Potřebuje práci, a tak musí strpět jeho nekonečné požadavky a ponižování. Jednou však od něj dostane úkol, s nímž rozhodně nepočítala. Její pracovní smlouva teď zní – milenka a snoubenka. Když lásku musí předstírat dva lidé, kteří se nesnášejí, co se asi stane? Drsné napětí a erotické jiskření přerůstá do něčeho nečekaného. Katharine náhle bez svého nenáviděného nepřítele nedokáže žít. Je to vůbec ještě ten starý Richard, nebo se z něj stal někdo jiný? Přežije jejich vztah tento neobvyklý a zrádný kontrakt?

Recenzní výtisk poskytlo nakladatelství Baronet.

Okomentovat