Láska na tenkém ledě | Talisman pro štěstí

středa 1. května 2019

Název: Talisman pro štěstí | Autor: Helena Hunting | Rok vydání: 2019 | Nakladatelství: Baronet

Profil knihy na Goodreads

U Talismanu pro štěstí mi ruka ujela ani ne tak kvůli anotaci, nebo autorce (od které jsem do této chvíle nic nečetla, ale jen se mrkněte na její sérii Pucked), jako spíš kvůli úplně jiné knize. Ó ano, řeč je o sérii Off-Campus, která se mi vybavila přesně ve chvíli, kdy mi pohled zabloudil na obálku. Off-Campus a Talisman pro štěstí jsou přitom knihy obsahově naprosto rozdílné, doopravdy je spojuje snad jen žánr a hokej. Laso bylo ale nahozeno a osud neodvratně zpečetěn.

Talisman přímo ukázkově zpracovává téma druhých šancí. Lila a Ethan bývali dlouholetí přátelé a také něco mnohem víc a byť Ethan tento vztah zahodil s čistým svědomím, Lilu to naprosto zničilo. Když o sobě dá Ethan znovu vědět, Lila je na pokraji zhroucení. Jako by nebyla dostatečně zdrcená z chladného způsobu, s jakým zachází s ní manžel při rozvodovém řízení, ještě se musí dívat, jak na nemocničním lůžku leží muž, kterého miluje jako svého otce a vedle něj stojí Ethan, její první láska a bývalý nejlepší přítel. Z toho navíc velmi brzy vypadne, že by ji chtěl zpátky, nikoliv však ze zcela nesobeckých důvodů.

„Snažím se tě uklidnit.“
„Tím, že mi strčíš jazyk do pusy?“ Kéž by můj hlas zněl spíš nevěřícně než zadýchaně.
„Ale už nepanikaříš, ne?“

Na začátek: Tohle se četlo fakt rychle. Co se týče hokejové tematiky, bude Off–Campus vždy mojí srdcovkou, Talisman ale jako jednohubka funguje skvěle. Hlavní hrdinové vám polezou na nervy přesně akorát, druhou šanci si nikdo nevyžebrá zadarmo a sladký bonus na konec: téma se netočí jen kolem postele. Tedy točí, ale dost věcí si najdete i vedle. Ehm, hlavně co se týče Lily, Ethan je v tomto směru extrémně postelový typ. Ale rozumíme si.

Příběh je psán ich-formou, a to z pohledů Ethana a Lily. Vztah se vyvíjí a postupně nabývá větších rozměrů, věci se přitom řeší i mimo něj. Což je další věc, která se mi v souvislosti s ne-tak-ideálním vztahem velmi líbila. Přestože jsme stále v žánru New Adult a sex hraje důležitou roli, pořád se zde najde i spousta věcí, která až tak růžová není. A to jak osobnosti hlavních hrdinů, které byste občas nejraději profackovali, tak i těžší chvíle, které cukrkandlem zrovna neoplývají.

„Ty mě chceš jenom svléknout.“
„To je do mě tak vidět?“

Jedna věc mi čtení kazila, a to Lilin nekonečný smysl pro dramatičnost. Ocenila bych, kdyby se jí autorka věnovala trochu víc a nechala ji říkat i něco jiného než útrpné nářky kolem vztahu, který měla za ty roky už dávno nechat za sebou (přeci jen byla vdaná několik let). Na druhou stranu bylo skvělé, že Ethanovi tak krásně nakopávala zadnici, jen by to chtělo pevnější kořen nenávisti a více vykreslit osobnost, nejen povrchní omílání toho, co se stalo, že máte pak dojem, že se hlavní hrdinka nemůže jednoduše rozhodnout.

Kdybych to měla shrnout, celkově se jedná o velmi pěknou oddechovku s menšími mezerami, které by se daly vyplnit, přesto pořád moc hezkou a snadno stravitelnou. V New Adult se na rovinu nejedná o nic nového, svůj účel však kniha splňuje a na jedno, nebo dvě odpoledne poskytne cenný odpočinek.



Knihu můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Baronet



Oficiální anotace:

Je to láska, nebo je pro něj pouze talismanem pro štěstí?

Lila netuší, co pro ni bylo horší: den, kdy ji Ethan opustil, aby se soustředil na svou hokejovou kariéru, nebo den, kdy se o osm let později vrátil. Rád by navázal tam, kde kdysi přestali, Lila však už není ta samá dívka a ani jí nechce být.

Ethan Kase touží po své někdejší slávě a to znamená získat Lilu zpět. S ní po boku dokáže učiněná kouzla.

Lila ho chce pustit zpět do svého srdce, dozví se však, že Ethanovi nejde o ni, ale o jeho hokejové umění. Jenže Ethan o Lilu už jednou přišel a teď udělá cokoli, klidně obětuje i svoji kariéru, aby Lilu znovu neztratil.

Recenzní výtisk poskytlo nakladatelství Baronet.

Okomentovat