Tradičně netradiční Nessovka | Naslouchej noži

neděle 25. listopadu 2018

Název: Naslouchej noži | Autor: Patrick Ness | Rok vydání: 2018 | Nakladatelství: Slovart

Profil knihy na Goodreads

Todd žije ve světě, kde je každodenní realitou Hluk. Hluk obklopuje všechno a všechny, hospodského, starostu, vašeho psa i divokou zvěř. Mysleli byste si, že ve světě, kde slyšíte myšlenky každé žijící bytosti, je nemožné si udržet tajemství. Myslí si to i Todd, až do dne, kdy narazí na ticho. Ohlušující ticho, které postrádá logiku všeho, co mu bylo dosud známé. Ticho, které ho vyžene z domova do světa, o kterém nevěděl, že ještě existoval.

„Todde?“ Vidím na Mancheem, jak je vystrašenej. „Co je to, Todde? Co je to?“
„Cítíš něco?“
„Cítím ticho, Todde,“ štěkne a pak se rozštěká hlasitěji. „Ticho! Ticho!“

Když se to vezme kolem a kolem, Naslouchej noži není v knižním světě žádnou novinkou. Poprvé u nás vyšla kniha pod názvem Hlas nože, nyní vychází u Slovartu s novým kabátkem, i překladem. Pro někoho, kdo se těší na filmové zpracování (2019) naprostá nutnost. A protože jsem se sériemi tradičně pozadu, první díl stíhám až pár měsíců před premiérou. Otázkou zůstává: Co na tuhle deset let starou knihu dnešní čtenáři?

Naslouchej noži se může od pohledu jevit jako něco mezi dystopií a sci-fi. Nebudeme si nic nalhávat, kkdyž dojde na dystopie, automatickou reakcí je obranný mechanismus. Naštěstí, Ness si zde ke klasické ya dystopii spíš jen čichnul a celek přiklonil spíš k lehčímu sci-fi. Kdybych měla výsledek k něčemu přirovnat, tak s upřímným srdcem říkám, že tahle kniha nemá ekvivalent.

Ne, nikdy jsem nic podobného nečetla, styl Nesse je zde nanejvýš zvláštní (což je výkon, pokud jste četli Nesse, víte, že má zvláštní styl už sám o sobě), hlavní hrdina je většinou protivný, 99% času nevíte, co se děje a celou dobu jste napnutí jako kšandy, ačkoliv se děj skládá především z jednoho prvku.

Patrick Ness se s dialogy nijak nepáře a když se to tak vezme, ani nesmí, když je hned na začátku řečeno, že všichni slyší myšlenky všech. Nechybí přitom ani hezké a nehezké zvraty, a taky pěkně nehezký konec, za který mám ještě teď chuť knihu spálit a popel utopit v řece. U jednoho nejmenovaného překvapení jsem se beze srandy rozbrečela a nechtěla pokračovat dál, protože žádná, ŽÁDNÁ literární smrt/zvrácená událost mě nepřipravila na to, co udělal Ness v této knize. Ale nebudeme spoilerovat.

Natočím hlavu a naslouchám ještě víc.
V hluku je díra.
Což nejni možný.

Příběh byl neskutečně svěží, dokázal dodat hodně svého a mezi ostatními v žánru si svoje místečko u mě vydobyl právě svou netradičností. Určité výhrady ale bohužel mám. Ta primární pramení z nedostatečně zajímavých postav, které by mi přirostly k srdci. Těm jsem fandila spíš kvůli jejich nezkaženosti, než kvůli jejich osobnosti. Stejně tak mi zpětně vadí fakt, že zásadní okamžiky této knihy sestávaly především z poznání, jak Nový svět funguje, zbytek by se dal popsat jedním odstavcem. Výhoda Nesse je, že i za těchto okolností si mou pozornost dokázal udržet a děj si nastavil tak, aby se v dalších dílech mohl rozepsat a hlavní postavy více přiblížit. Ne, že bych měla odzkoušeno, druhý díl mě zatím pořád čeká.

Když knize udělím 7 hvězdiček, jsem zvyklá recenzi zakončit slovy, že se jedná o pěknou jednohubku na jeden večer a že se vám bude určitě líbit. Tohle není jednohubka, naopak, nebýt výše zmíněných výhrad, Naslouchej noži by mělo ambice stát se jednou z mých oblíbených knih. V souvislosti s faktem, že se jedná o trilogii, se nebojím říct, že šlo o pouhý rozjezd a že další díly určitě ještě překvapí. K tomu ostatně nahrává i konec, protože haló, nevím, jak se to stalo a nevím co se stane teď. A bude film. Bude film, bude film, bude film. Po knize byste se tedy měli určitě alespoň poohlédnout.



Knihu můžete zakoupit u nakladatelství Slovart








Oficiální anotace:

První díl napínavé dystopické trilogie oceňovaného autora Patricka Nesse, který si získal přízeň čtenářů po celém světě. Představte si, že žijete ve městě, kde každý dokáže slyšet vaše myšlenky. Představte si, že jste ustavičně obklopeni myšlenkovým mrakem – Hlukem, který spojuje mysli všech obyvatel města a nikdy vás nenechá na pokoji. Pro dvanáctiletého Todda je to každodenní realita. Ale ve chvíli, kdy začne odpočítávat dny, které mu zbývají do třináctých narozenin, nalezne něco zdánlivě nemožného: místo, kde Hluk neexistuje. Todd nechtěně objeví tajemství, která měla zůstat navždy ukrytá, a musí i se svým věrným psem prchnout, aby si zachránil holý život. Je ale vůbec možné uniknout pronásledovatelům, když kvůli Hluku dokáží slyšet každou myšlenku?

Recenzní výtisk poskytnut nakladatelstvím Slovart

Okomentovat